Avrupa Birliği Erasmus Programları Nedir Nasıl Başvurulur ve Vize Alınır?
Erasmus 15. yüzyılda Hollanda, Rotterdam’da yaşamış ünlü bir düşünür ve bilim insanıdır. Avrupa Rönesansı ile birlikte anılan bu ünlü bilim adamı, hümanizm-varoluşçuluk ile ilgili büyük bir mücadele vermiştir. Bu yüzden de günümüzde hümanizmin bir yansıması olarak sınırları kaldıran en önemli Avrupa Birliği eğitim programına ismi verilmiştir.
Avrupa Birliği Erasmus programı, Avrupa Birliği ülkeleri ve Türkiye gibi bazı AB ile özel anlaşmaları olan ülkelerin üniversiteleri ve yükseköğretim kurumlarının karşılıklı olarak işbirliği yapmalarını sağlayan ve öğrenci değişimi yapabildikleri bir Avrupa Birliği programıdır. Bütçesi tamamen Avrupa Birliği tarafından karşılanan Erasmus programına Türkiye’den her yıl 5-8 bin arası üniversite öğrencisi yararlanmaktadır. Erasmus projesi kapsamında Avrupa Üniversiteleri karşılıklı ortak projeler üretebilir ve öğrenci, akademisyen ve personel değişimi yapabilirler.
Avrupa Birliği Erasmus programının temel amacı Avrupa’da üniversite ve yüksek öğretimin kalitesini yükselterek, farklı ülkelerdeki üniversitelerin bilimsel ve kültürel çalışmalarda iş birliğinde bulunmalarını sağlamak ve Avrupa ülkeleri arasında kültürel değişime ve kaynaşmayı sağlamaktır.
Türkiye’de bulunan 120 civarı Devlet ve 80 civarı Vakıf Üniversitelerinin neredeyse tümü Avrupa Birliği Erasmus kriterlerine uygundur ve bu üniversitelerde okuyan öğrenciler okumakta oldukları üniversitelerin Erasmus birimlerine programa katılmak için başvurularını yapabilirler. Türk Üniversiteleri , Erasmus programına katılacak değişim öğrencilerini Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik programı merkezinin (the Centre for European Union Education and Youth Programmes) kriterlerine göre belirler.
Öğrencinin Üniversite not ortalaması en önemli değerlendirme ölçüsüdür. Öğrencinin okumakta olduğu üniversite Erasmus kapsamında olduğu gibi gitmek istediği üniversite de Erasmus kapsamında olmak zorundadır. Türkiye’deki Devlet ve Vakıf üniversiteleri Erasmus değişim programı başvuru süreci, öğrenci seçim, sınav koşulları ve tarihlerini kendi akademik takvimlerine göre belirlerler.
Avrupa’da Erasmus değişim programı çerçevesinde öğrenim görecek T.C. vatandaşı üniversite öğrencileri programa kabul edildikleri takdirde gidecekleri ülke için ERASMUS ÖĞRENCİ VİZESİ almak zorundadırlar.
Türk öğrencileri kabul eden tüm Avrupa Ülkeleri Erasmus programına katılan öğrenci veya akademisyene vize şartı uygular. Erasmus vizesi için evrakların çok dikkatli hazırlanması gerekir. Evrakların güncel ve orijinal olması istenir. Belgelerin bazıları başvuru yapılan ülkenin diline çevrilmek zorunda olabilir.
Avrupa Birliği Erasmus programı ile değişim programına katılabileceğiniz ülkeler şunlardır; Almanya, İtalya, Belçika, Bulgaristan, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, İspanya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Türkiye, İzlanda, Norveç, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Makedonya, Avusturya, Polonya, Romanya, Yunanistan, İrlanda, İsveç, İsviçre, Slovakya, Slovenya, Kıbrıs ve Lihtenştayn gibi ülkelerdir. Avrupa Birliğine üye ülkeler harici, Avrupa Ekonomik Alanı içinde yer alan Norveç, İzlanda, Lihtenştayn ve Avrupa Birliği’ne aday ülke olarak Türkiye Avrupa Erasmus- Öğrenci Değişim programı içinde yer alır.
Öncellikle öğrencinin not ortalaması 4 üzerinden en az 2.6 olmalıdır. Not ortalaması tutan ve orta seviye ve İngilizcesi veya diğer Avrupa dillerinden birine sahip her üniversite öğrencisi üniversitesinin Erasmus ofisi üzerinden başvuru yapabilir.
Erasmus’a gidecek öğrencilerin belirlenmesi neredeyse tüm devlet ve vakıf üniversitelerde bire bir aynıdır. Başvuru esnasındaki genel not ortalamasının yüzde 50’si ve gireceğiniz Erasmus dil sınavı’nın ( İngilizce veya diğer Avrupa dilleri) yüzde 50’si ile toplanır ve toplam Erasmus başarı puanınız belirlenmiş olur. Not ortalaması düşük olan örneğin 2.6 olan bir öğrencinin eğer dil seviyesi yüksek ise toplam puanı artabilir ve Erasmus’a katılabilir.
Erasmus Programına katılmak isteyen bir üniversite öğrencisi İngilizce Almanca, Fransızca, İspanyolca yada İtalyanca dil sınavlarına girebilir. Dil sınavı Avrupa’da seçeceğiniz üniversitenin diline göre belirlemeniz gerekir. Her ne kadar Almanya’daki bir üniversiteye Almanca eğitim verilen bir bölümde Erasmus programına katılabilseniz dahi pek çok Avrupa Üniversitesi Erasmus programına İngilizce diline yeterli olan öğrencileri tercih edebilirler. Türk öğrenciler çok büyük bir kısmı İngilizce sınavına girmektedirler.
Türkiye’deki üniversiteniz tarafından yapılan Erasmus İngilizce sınavı YDS tarzı bir sınavdır. Genellikle’de B1 (Intermediate) seviyede olanlar 60-75, B2 yani upper-intermediate ve advance seviyede olanlar ise 75-100 arası bir puan alırlar.
Erasmus+ farklı programları kapsar. Öğrenci değişim- exchange hareketliliği, staj programı, akademik personel değişimi ve spor, kültür aktivitileri değişim programı gibi 4 ana gruba ayrılır.
Erasmus Plus kavramı son yıllarda kullanılmaya başlamıştır. Aslında orijinal Erasmus programından bir farkı yoktur. Sadece son yıllarda Erasmus programının kapsamı genişletilmiş ve staj, akademisyen exchange- değişimi ve spor gibi alanlar da programın içine alınmıştır. Bu nedenle Erasmus + adı verilmiştir.
Erasmus programına üniversite öğrencileri 3, 6 ve 12 aya kadar yapılan bir programdır. Fakat genel olarak büyük çoğunluk Erasmus öğrenci değişim hareketliliğinden yararlandığından yarım ya da bir tam akademik dönem olarak katılabilirler.
Erasmus+ programı açıklandıktan sonra Erasmus stajı adı verilen bir program da başlatılmış oldu. Üniversite öğrencilerinin zorunlu yada gönüllü olarak Türkiye içinde yapmış oldukları stajı Erasmus Stajı kapsamı içinde bir Avrupa ülkesinde de yapabilirsiniz.
Erasmus Staj programın mantığı aynen öğrenci değişimi ile aynıdır. Üniversiteniz bölümlerine göre Avrupa’da farklı üniversiteler ve şirketler yada kurumlar ile staj anlaşmaları yapmaktadırlar. Karşı kurumlardaki staj kontenjanlarına göre ve staj için belirlenen kriterlere uygunluğa göre Erasmus stajı yapabilirsiniz.
Avrupa Erasmus Stajları genellikle 3 ay sürer ve katılımcıların çok büyük kısmı yaz aylarında Erasmus stajına katılabilirler.
Erasmus aynı zamanda üniversitelerdeki akademik personelin de değişim programından yararlanmasını sağlayan bir programdır. Genellikle Türk Devlet ve Vakıf üniversitelerindeki araştırma görevlileri Erasmus plus ile başka bir Avrupa ülkesindeki üniversitede akademik çalışmasına devam edebilir.Erasmus akademik personel değişimi programı da her bir üniversite ve bölüme ayrılan kontenjanlara göre dağıtılmaktadır.
En basit şekilde eğer aşağıdaki 4 maddeyi karşılar iseniz Türkiye’de eğitim yaptığınız üniversitenin Erasmus birimi aracılığı ile Erasmus Değişim Programına başvuru yapabilirsiniz.
- Türkiye’de herhangi bir üniversitede ön lisans/lisans/yüksek lisans/ doktora öğrencisi iseniz
- Güncel genel not ortalamanızın 2.20/4.00 veya üzerinde ise.
- Erasmus dil sınavından özellikle İngilizce en az 60/100 puan almış iseniz
- Daha önce toplamda 12 aydan fazla Erasmus programı yapmamış iseniz
- Türkiye’deki Üniversitenizde Bölümünüzün Avrupa’daki Üniversitelerin ilgili bölümleri ile Erasmus anlaşması yapmış ise
Sizlerde üniversitenizin Erasmus birimi aracılığı ile başvuru yapabilirsiniz.
Erasmus için vize alırken standart turistik vizesi ya da ticari vize yerine uzun dönem Shengen D tipi vize alınması gerekir. Bu vize türü aynı zamanda ulusal vize adı altında adlandırılır. Shengen Erasmus vizesi için program başlamadan en az 6 ay öncesinden vize başvurusu programa katılmak istediğiniz ülke Konsolosluğuna yapılır.
Erasmus Vizesi Başvurusu için çok basit ana 4 evrak gerekir;
- Avrupa’da kabul aldığınız Üniversiteden Kabul Mektubu (orjinali)
- Kalacağınız yani Konaklayacağınız Yeri Gösteren Belge
- Ailenizden Maddi Teminatlar- Banka yazısı ve cüzdan örnekleri (sponsorluk ya da banka hesabı)
- Hibe Alacağınıza dair Türkiye’deki Üniversitenizden Belge
Bu dört ana belgeyi başvurunuz için hazırladığınız takdirde vize için pek fazla sorununuz kalmaz. En önemli evrak Avrupa Üniversitesinden gelen kabul mektubunuzdur.
En önemli diğer konulardan birisi ise ailenizin size vereceği Avrupa’da Erasmus programı esnasında masraflarınızı karşılamayı taahhüt eden yazıdır. Bu yazı çok kısa bir paragraf olarak Danışmanlarımız tarafından size bir örneği sağlanır. 202 tarihinden itibaren Erasmus için vize ücreti ödenmez. Sadece vize danışmanlık kurumaları tarafından danışmanlık ücreti tahsil edilebilir.
- Uzun süreli öğrenci vize – Ulusal Vize başvuru formu eksiksiz doldurulmalıdır
- Geçerli Pasaport; Avrupa Vize başvurularında kullanılacak pasaportlar mutlaka en son 10 yıl içerisinde alınmış olmaldır be en azından 1 yıl geçerlilik süresi olmalıdır. Pasaporta vize basımı yapılabilmesi için en az 2 sayfa boş olmalıdır.
- 3 adet biyometrik fotoğraf gerekir : Avrupa Erasmus öğrenci vizesi başvurusunda kullanılacak fotoğrafların mutlaka 3 adet ve 3,5×4,5 cm ölçülerinde olması zoruludur. Resim Erasmus Öğrenci vize başvuru sahibinin güncel fiziki halini temsil etmeli ve en fazla son 3 ay içerisinde çekilmiş olmalıdır. Arka fon mutlaka beyaz olmalıdır.
- Türkiye’deki Üniversitesinden Öğrenci Belgesi ve Not dökümü mutlaka eklenmelidir. Kaşeli ve imzalı olması şarttır.
- Öğrenci 18 yaşından küçük ise mutlaka noter tastikli muvafakatname gerekir
- Ailenin gelir durumu banka dökümü gerekir. Ayrıca aile çocuğunun masraflarını karşılayabileceğine dair bir yazı vermelidir . Yani Eğitim programının masraflarının karşılanabileceğine dair teminatlar ve konaklama masrafları ve eğitim bursunu belgeleyen teminatlar. Eğer Sponsor varsa; Masrafların sponsor olan kişi tarafından karşılanması durumunda ise masrafları karşılayan kişi adına hazırlanmış noter tasdikli Taahhütname Mektubu ve Avrupa’da ki kalış masraflarını karşılamaya yeterli, son üç aya ait bankadan alınmış ıslak imzalı, kaşeli güncel hesap dökümü.
- Öğrencinin Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
- Öğrencinin Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği
- Hibe Alacağınıza dair Türkiye’deki Üniversitenizden AB Erasmus Hibe Belgesi; Türkiye’deki üniversiteden alınan kaşeli, kaşeli orijinal hibe teyit mektubu.
- Kalacağınız yani konaklayacağınız yeri gösteren belge adres
- Seyahat sağlık sigortası; 30 bin € teminatlı, uluslararası geçerliliğe sahip olmak zorundadır . GlobalVize.com sizin için sigorta en uygun fiyat ile yapacaktır.
- Konaklama ve uçak bileti rezervasyonu . Global Vize sizin için organize eder.
- Oturum Kartı. Türk vatandaşı olmayanlar için Türkiye’den planlanan çıkış tarihine kadar geçerli ikamet tezkeresi.
Önemli Notlar;
Avrupa’daki üniversitenizden alınan kabul mektubunun aslının getirilmesi şart değildir. Okunaklı, taranmış ve e-posta aracılığıyla Avrupa’daki üniversiteniz tarafından gönderilmiş kabul belgesinin çıktısı vize başvurusu için yeterlidir. 90 günden uzun süre ile Avrupa’da kalmayı planlayan Erasmus öğrencilerinin D tipi ulusal vize başvuru formunu doldurması mutlaka gereklidir. Erasmus vize başvuruları için en yoğun başvuru ayları Temmuz ve Ağustos’dur. Erasmus Vize başvuru dosyası vize bölümüne ulaştıktan sonra en az 15 işgünü beklemek gerekebilir. Özellikle yoğun dönemlerde başvuru yapılır ise bu süre uzayabilir.
Yeşil Pasaporta Erasmus Vizesi Gerekir mi ?
Yeşil pasaport sahipleri sadece Turistik vize için muaftırlar diğer vize türlerinde Avrupa ülkeleri vizelerini almak zorundadırlar. Yeşil pasaport ile turistik vize harici Erasmus yada diğer öğrencilik türlerine gidemezsiniz ayrıca çalışma yapamazsınız. Unutmayın Erasmus Programı Avrupa Birliği destekli bir projedir ve siz bu programdan kabul aldınız bu nedenle eğer eksik ya da yanlış bir dosya hazırlamadıkça vize alabilirsiniz.