Türkiye Cumhuriyeti Pasaportu Nedir? Neden Gereklidir?
Pasaport yurtdışına seyahat, ticaret, eğitim, çalışma ve yerleşme amaçlı gitmek isteyen düşünen herkesin Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı ise TC’den diğer ülke vatandaşı ise ait olduğu ülke resmi makamlarından edinmesi gereken bir kimlik ve seyahat belgesidir. Yurtdışına çıkarken Türkiye Cumhuriyeti sınır görevlileri tarafından kontrol edilir. Pasaportunu kişinin uluslararası bir kimliğidir.
Türkiye Cumhuriyeti Pasaport Türleri Nelerdir?
Yurtdışına hangi neden ile olursa olsun seyahati düşünüyorsanız edinmeniz gereken ilk şey bir pasaporttur. Pasaporta başvururken mesleksel durumunuz ve aile bağlarınız önem arz eder.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının başvurabilecekleri 4 farklı pasaport türü vardır;
- Umuma Mahsus Pasaport (Bordo Pasaport) Genel herkesin sahip olduğu
Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları tarafından alınan Umuma Mahsus Pasaport – Bordo pasaport pek ülkeye giriş için vize gerektirmektedir. Bordo pasaport olarak da bilinen bu pasaport türü kısa süreli en az 6 ay ya da uzun süreli en çok 10 yıl olarak çıkartılabiliyor. Pasaport harç bedeli ise pasaportun geçerlilik süresine bağlıdır. Pasaport süresi uzadıkça harç bedeli fiyatları artar. Umuma Mahsus Pasaport en az 6 ay süre ile çıkartılır. Pasaportunuzu uzun bir süresi olmasını isterseniz daha yüksek bir harç ödeyerek 10 yıla kadar pasaport çıkartılabilir.
Umuma Mahsus Pasaportlar için Önemli Notlar;
- 10 Şubat 2016 tarihinden itibaren öğrencilerin kesinlikle pasaport harç bedeli yatırmasına gerek yoktur. Umuma mahsus pasaportta öğrenciden harç bedeli alınamaz.
Umuma Mahsus Pasaport başvurusunda bulunmak için gerekli olan evraklar:
- T.C Kimlik Kartı yanınızda olmalıdır
- Harç ve Cüzdan Bedeli Makbuzu- Harç bedeli pasaport süresine göre değişir (25 Yaşının Altında Öğrenciler Kesinlikle Muaftır)
- 2 Adet Biyometrik Fotoğraf gerekir
- Öğrenci başvuru yapıyor ise Öğrenci Belgesi mutlaka yanında olmalıdır
- Varsa Eski Pasaportlar mutlaka yanında olmalıdır
- Hususi Pasaport (Yeşil Pasaport)
Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına çalışan kişiler ve devlet kurumlarındaki derecesine göre akrabalarına verilen bir pasaport türüdür. Yeşil Pasaport sahibi iseniz çoğu Avrupa Birliği ülkesine en fazla 3 aya kadar vizesiz giriş çıkış yapabilirsiniz. Hususi pasaport – Yeşil Pasaport almaya hak kazanan kişilere 6 aydan 5 yıla kadar pasaport geçerlilik süresi tanınır. Birçok AB ülkesi için ayrıcalık veren Yeşil Pasaportu alma hakkınız varsa istenen tüm belgeleri doldurmalı ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sayfasından randevu almalısınız.
Hususi Pasaport Başvurusu için Önemli Notlar;
- Başvuruda bulunacak kişinin matbu talep formu olması gerekir.
- 18 yaşından küçükler için ailelerinden alınmış muvafakatname,1 adet biyometrik fotoğraf ve nüfus cüzdanlarının aslı gerekir.
- Hususi yani Yeşil Pasaport Avrupa Birliği ülkelerinde 3 aya kadar vizesiz giriş sağlar ancak Amerika, İngiltere, Kanada ve Avustralya gibi ülkelerde turistik, ticari veya öğrenci vizesi almanız hala gerekir. Bu ülkeler için bir vize muafiyeti söz konusu değildir.
- Hizmet Pasaportu (Gri Pasaport)
Yurtdışında Türkiye Cumhuriyeti adına görev yapacak diplomatik kişilere hizmet pasaportu verilir. Ülkemizi temsil eden milli sporcular ve sanatçılarda hizmet pasaport sahibi olabilir. Gri Hizmet pasaport birçok avantaj sağlar. Yeşil pasaportta olduğu gibi gri pasaportta da birçok ülkeye, özellikle Avrupa Birliği ülkelerine, vizesiz bir şekilde seyahat edilebilir. Gri pasaportun geçerlilik süresi ise sadece TC tarafından verilen görev süresi kadardır.
- Diplomatik Pasaport (Siyah Pasaport)
Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından verilen Diplomatik Pasaport yurt dışındaki kongrelere veya konferanslara katılacak, yurtdışında görev yapacak olan diplomatlara verilir. Diplomatlar, Bakanlar, TBMM üyeleri ve devlet bünyesinde çalışan yüksek statüdeki devlet görevlileri Diplomatik Pasaporta tabi olabilirler. Siyah pasaport için harç ödenmesi istenmez.
Pasaport Başvurusu Nereye ve Nasıl Yapılır?
Pasaport için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sayfasından randevu alabilirsiniz. https://randevu.nvi.gov.tr/
Pasaport Ücretleri ve Ücretlerin Yatırılması
Pasaport harçları; Anlaşmalı Bankalara, PTTye, Vergi dairelerine , İlçe Mal Müdürlüklerine veya İnternet üzerinden İnteraktif Vergi Dairesine https://ivd.gib.gov.tr sitesi üzerinden yatırılabilir
31 Ağustos 2020 tarihi itibarıyla Pasaport Ücretleri; Bu ücretler değişebilir lütfen sürekli kontrol ediniz.
Süre | Harç *** | Defter | Toplam |
6 Ay | 208,30 TL | 160,00 TL | 368,30 TL |
1 Yıl | 304,40 TL | 160,00 TL | 464,40 TL |
2 Yıl | 497,00 TL | 160,00 TL | 657,00 TL |
3 Yıl | 705,90 TL | 160,00 TL | 865,90 TL |
3+ Yıl | 994,80 TL | 160,00 TL | 1154,80 TL |
*** Hususi ve Hizmet Damgalı Pasaportlar harç bedelinden muaftır.
Pasaport Yenileme ve Süre Uzatma
Yurtdışı seyahatlerinizde gerekli olan pasaportunuzun vize sayfaları tükenebilir ya da geçerlilik tarihi dolabilir. Bu durumda pasaportunuzu mutlaka yenilemeniz gerekir. Pasaport yenileme veya süre uzatımında pasaport başvurusunda yaptığınız işlemlerin aynısı bire bir yapmalısınız. Yaşadığınız ildeki nüfus idaresinden online randevu almalı ve başvuru sırasında bizzat bulunmak zorundasınız. Pasaport başvurusunda ya da yenileme veya uzatma işleminde bir başkası sizin adınıza işlem yapma yetkisine sahip değildir. Pasaportunuzu ne kadar süreliğine yenilenmesini veya uzatılmasını istiyorsanız tekrardan o günün talep edilen miktarları üzerinden harç bedeli ve cüzdan bedeli yatırmak zorundasınız. Pasaport yenileme ve uzatma ücretini yatırdığınıza dair olan makbuzu yanınızda bulundurmalı ve pasaport bürosunda bulunan yetkiliye vermelisiniz.
Pasaportu Teslim Alma
Pasaportunuz başvuru sırasında verdiğiniz adrese Nüfus İdaresi Pasaport Yetkilileri tarafından kargo yoluyla ulaştırılır. PTT kargo üzerinden verilen takip numaranız ile pasaportunuzun durumunu kontrol edebilirsiniz. Başvurunuzu eksiksiz tamamladıktan sonra pasaportunuz 1 hafta içinde sizin vermiş olduğunuz adrese ulaşacaktır.